Dating na je vijftigste? Hoe zit dat eigenlijk…

Er zijn genoeg redenen waarom je weer vrijgezel wordt. Ook vijftigplussers overkomt dat. En voor vijftigplussers die jaren in een relatie hebben gezeten kan het spannend zijn om weer te starten met daten.

Om te beginnen is het natuurlijk verstandig om eerst eens te bedenken wat je verwacht en wat je precies wil. Op latere leeftijd, als je misschien al tientallen jaren niet meer aan daten hebt gedacht, zullen je wensen en dromen immers anders zijn dan toen je nog jong was. En de tijden zijn veranderd en jij bent ook niet meer dezelfde persoon.

Stel jezelf bijvoorbeeld eens de vraag waarom je eigenlijk weer wilt gaan daten. Ben je op zoek naar een serieuze relatie of gaat je voorkeur bijvoorbeeld uit naar een latrelatie? Wat zijn je dromen nog voor de toekomst? Wat voor karaktereigenschappen zoek je in een toekomstige partner? Als je al deze zaken duidelijk voor ogen hebt, kun je de stap wagen en beginnen met daten.

Online daten steeds populairder: ook voor vijftigplussers

De kans dat je buiten op straat zomaar een geweldige en ook nog vrijgezelle vijftigplusser tegenkomt is niet enorm groot. En daarom is er inmiddels een groot aanbod aan datingsites en apps beschikbaar voor vijftigplussers.

Inschrijven en registreren op zo´n platform kan een spannende stap lijken maar het betekent niet meteen dat je op date hoeft. Je kunt rustig aan doen en eerst eens rondkijken en wat mensen leren kennen door online te chatten of te mailen.

Tips

Als je je inschrijft is het verstandig om een leuke foto te kiezen en een mooi profiel te maken. Maar hou het wel realistisch. Kies een foto die recentelijk is gemaakt en die van goede kwaliteit is. Het is belangrijk dat je wel even wat tijd steekt in het maken van je profiel. Beschrijf jezelf zo goed mogelijk en zorg ervoor dat andere gebruikers ook geïnteresseerd raken in jouw interesses en hobby’s. Zorg dat je geen langdradige verhalen typt, maar kort en bondig vertelt wie je bent en naar wat voor iemand je op zoek bent.

Platforms voor vijftigplussers

Er is een enorm aanbod van verschillende app´s en websites. Tinder is natuurlijk zo´n beetje de meest bekende app. Maar voor het vinden van een serieuze relatie met wat meer diepgang is deze app minder geschikt.

Onderstaand hebben wij een aantal sites omschreven die specifiek bestemd zijn voor vijftigplussers.

Bedenk wel dat er op dit soort sites een stuk minder singles actief zijn dan dat het geval is voor jongeren. Uit onderzoek van CBS is gebleken dat hoe ouder singles zijn, hoe vaker zij liever alleen blijven. Dit geldt vooral voor vrouwen die geen zin meer hebben in relatieperikelen. Vooral boven de 65 jaar zijn vrouwen vaker alleen dan mannen en geeft zo’n 70% aan niet meer aan de man te willen.

Een van de meest voorkomende redenen hiervoor is dat ze hun vrijheid willen bewaren. Andere redenen zijn dat relaties te veel problemen met zich meebrengen of dat ze slechte ervaringen hebben met vorige relaties.

Kijk daarom eerst eens rustig rond op deze websites alvorens een betaald profiel aan te maken.

En misschien helpt het ook om eerst onderstaande filmpje van Jan Geurtz te bekijken over trouw zijn aan jezelf…