Enorme toename negatieve donorregistraties…

Uit cijfers van het CBS en het Donorregister blijkt dat op 1 juli 2021 10,6 miljoen Nederlanders van 18 jaar of ouder hun keuze hebben ingevuld in het Donorregister.

4,8 miljoen mensen gaven toestemming voor orgaandonatie. Dat is ten opzichte van begin 2020 een stijging van ongeveer een miljoen. Maar het aantal mensen dat geen toestemming voor orgaandonatie gaf nam veel meer toe, van 2,3 miljoen in 2020 naar 4,3 miljoen in 2021.

Inmiddels is wel duidelijk dat door de invoering van de door Pia Dijkstra van D66 geïnitieerde donorwet meer mensen zich geroepen voelen om hun keuze aan te geven. De wet kwam net door de Tweede Kamer met één stem verschil en zorgde ook in de Eerste Kamer voor veel twijfel over dit omstreden wetsvoorstel.

Vooral het plan van Dijkstra om volwassenen die geen keuze maken onder het kopje ‘geen bezwaar’ toch te bombarderen tot potentiële donor stuitte op veel verzet. Het lijkt erop dat het ontnemen van die vrije keuze veel mensen heeft bewogen om alsnog aan te geven dat zij geen donor willen zijn.