Golden Sahara II, een autonoom conceptvoertuig uit de jaren vijftig…

In samenwerking met Klairmont Kollections onthulde Goodyear eerder dit jaar de gerestaureerde Golden Sahara II. Deze iconische ‘custom car’ van de jaren vijftig en zestig was een van de eerste concepten van autonome voertuigen. Hij was uitgerust met lichtgevende, doorzichtige banden die speciaal voor het voertuig ontwikkeld werden door Goodyear.

Voor Goodyear waren de jaren vijftig en zestig een periode van intense innovatie. Samen met pioniers op het vlak van mobiliteit. Er werd aan diverse projecten gewerkt, van de verkenning van de maan tot landsnelheidsrecords.

De Golden Sahara II werd ontworpen door Jim Street en George Barris, de legendarische ontwerper van ‘custom cars’, en was een platform voor het testen van nieuwe elektronische systemen. De auto was voorzien van een besturingssysteem met een op de luchtvaart geïnspireerde controlehendel voor het versnellen, remmen en sturen, en een automatisch remsysteem dat gebruikmaakte van sensoren om mogelijke hindernissen op de weg te detecteren.

De banden van de auto werden vervaardigd uit Neothane, een doorzichtig synthetisch rubber. Ze gaven ook licht dankzij interne verlichting in de band. Dit maakte deel uit van een breder onderzoek naar de haalbaarheid van banden die de zichtbaarheid konden verbeteren in slechte weersomstandigheden of konden oplichten wanneer de bestuurder het rempedaal induwde.

In zijn gloriedagen doorkruiste de Golden Sahara II de Verenigde Staten en was hij te zien op tv en in films. Vervolgens stond hij bijna vijftig jaar stof te vergaren in een garage, tot Klairmont Kollections het voertuig in mei 2018 kocht. De Golden Sahara II werd in zijn oorspronkelijke staat hersteld.