Stel je koopt een tv via Bol.com. De tv wordt dan niet door Bol.com geleverd maar via een partnerbedrijf. Bol is slechts een soort tussenpersoon. Vervolgens maak je het geld over en krijgt hopelijk het juiste toestel thuisbezorgd. Maar wat als er problemen ontstaan, kun je dan ook nog terecht bij Bol.com?
Oost-Europese handleiding
Wij lazen onlangs het verhaal van een 79-jarige man die een televisie via Bol.com bestelde. Toen de tv geleverd werd leek alles nog goed te gaan. Maar al snel bleek dat er bij het toestel een instructieboekje zat met slechts Oost-Europese talen en niet in het Nederlands.
Tijdens een belletje naar Samsung, de fabrikant van de televisie, werd de man verteld dat de betreffende televisie bestemd was voor de Oost-Europese markt. Daarop besloot de beste man om de tv terug te sturen. Immers, als we wat ouder worden is een Nederlandstalige handleiding toch wel erg handig. Het was nog een heel gedoe om zo’n grote tv te verzenden, maar uiteindelijk lukte het.
Vervolgens kreeg de man een e-mailbericht dat de door hem retour gezonden TV niet geaccepteerd werd. Uit onderzoek was namelijk gebleken dat de tv 22 uur aan had gestaan en dat de leverancier de TV niet meer accepteerde als het toestel meer dan 6 uur aan had gestaan, ook al was deze verder in prima staat.
En inderdaad, op de site van Bol.com waren die kleine lettertjes voorwaarden inderdaad te vinden. De klant belde vervolgens naar Bol.com en die e-mailden op hun beurt dat er niets aan te doen was. Het stond immers in de voorwaarden en die waren ook geldend voor een meneer van 79 lentes die geen Oost-Europese talen kan lezen. En natuurlijk jammer dat hij niet eerst even had gecheckt hoeveel uren de televisie aan had gestaan alvorens deze geleverd was.
Plaatselijke winkelier
Wettelijk klopt het verhaal misschien wel, maar je kunt je natuurlijk afvragen of het kopen van goederen via Bol.com wel zo slim is. Het gaat goed als het goed gaat, maar komt er een kink in de kabel dan is de ervaring van veel consumenten, zoals in diverse recensies op internet valt te lezen, niet erg best.
Voor jongere consumenten maakt dat niet zoveel meer uit. Die willen immers goedkoop en snel. En dat kun je ze moeilijk kwalijk nemen als je bedenkt dat ze in zo’n maatschappij zijn opgegroeid.
En misschien juist daarom is het beter dat vijftig plussers, die de betekenis van service nog wel kennen, om Bol.com te negeren en hun aankopen te doen bij de lokale winkelier die nog de tijd neemt om zaken uit te leggen en goede adviezen te geven. Je hebt dan misschien niet de scherpste prijs van dat ene toestel, maar je weet dan vrijwel zeker dat je altijd terug kunt komen als iets niet klopt. Een lokale winkelier heeft er immers wel baat bij om zijn goede naam te bewaken.