Maandelijks in de min door stijgende energierekening…

Als de stijging van de gasprijs van de afgelopen tijd niet sterk wordt teruggedraaid door ingrijpen van de overheid komen er volgens het NIBUD veel mensen in de financiële problemen.

Mensen in de bijstand hebben straks volgens de berekeningen van het NIBUD een tekort van 71,= per maand op hun inkomen. Maar ook andere huishoudens gaan deze stijgingen voelen in de portemonnee. Zo ziet het Nibud dat bij een gezin met een inkomen van twee keer modaal een stijging van de energiekosten van maar liefst 204,= per maand.

Aandeel energiekosten steeds groter

De energierekening hakt behoorlijk in op ons inkomen. Sinds januari is het aandeel van energiekosten op ons inkomen opgelopen van gemiddeld 7 naar 9 procent. Als deze stijging doorzet, zoals nu voorspeld, dan loopt het zelfs op naar 10 procent. Voor een gezin met een inkomen van twee keer modaal zullen de energiekosten hierdoor stijgen naar 5 procent van het inkomen.

Wat doet de overheid

Inmiddels heeft de overheid maatregelen aangekondigd. Het gaat om een extra belastingkorting op de energierekening en verlaging van het belastingtarief op elektriciteit in 2022. Ook stelt het kabinet 150 miljoen euro beschikbaar om kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening en/of een slecht geïsoleerde woning te ondersteunen met isolatiemaatregelen via hun gemeente. Huishoudens met een hoog verbruik zullen het meeste profiteren van de belastingverlagingen.

Maar onthoud wel dat het kabinet niet alles compenseert. Dus we zullen in het komende jaar zeker rekening moeten houden met toenemende energiekosten. En dat gaat vast niet opgelost worden met gesubsidieerde tochtstrips…