Na de smartwatch is er nu ook de smartbril…

Na de mislukking van Google Glass is er nu toch weer een fabrikant die het probeert! Een bril maken voorzien van een heads-up display.

De bril is bedacht en gemaakt door North, een Canadees bedrijf. De start van de onderneming is ondersteund door Intel Capital, Spark Capital en het Amazon Alexa Fund die samen bijna tweehonderd miljoen dollar in het project hebben geïnvesteerd.

In de tijd dat Google Glass werd uitgebracht, werkten oprichters Aaron Grant, Matthew Bailey en Stephen Lake aan een slimme armband. Ze waren ontgoocheld, net als velen, door de Google Glass en bedachten dat ze dat beter zouden kunnen.

Om een succesvol product te maken moesten ze zorgen dat het product geschikt zou zijn voor iedereen. De bril zou er normaal uit moeten zien en ook geschikt moeten zijn voor brildragers. En dat vraagt nogal wat techniek, want als de glazen op recept moeten worden gemaakt moet er ook een kromming in kunnen worden gemaakt.

Om die reden is gekozen voor een lens-projector die is verwerkt in de arm van de bril. In de Focals, zoals de brillen worden genoemd, verschijnen meldingen van je telefoon op het glas. Eigenlijk spreken we over een smartwatch maar dan in de vorm van een bril.

 

Naast de bril draag je een ring met daarop een joystick waarmee je alle functies kunt bedienen. En dat is natuurlijk een betere optie dan dat je steeds aan je bril moeten zitten. De brildragers onder ons weten hoe irritant dat is.

En eerlijk is eerlijk, de bril ziet er best redelijk uit. Voorbijgangers zien niet direct dat je een slimme bril op je neus hebt, zoals bij Google Glass overduidelijk is.

Maar erg comfortabel is de bril nog niet. Volgens een aantal recensies is de bril nog niet geschikt om de hele dag te dragen. Het extra gewicht aan de voorkant betekent dat de bril continue van je neus zakt en na een paar uur echt ongemakkelijk wordt.

Afgaande op de snelheid in de ontwikkeling kan het niet lang meer duren voordat Nederland met een slimme bril rond loopt, want slim is het zeker.

De bril is tot nu toe alleen nog te koop in Flagship Showrooms in Brooklyn of Toronto of via een Iphone App. De prijs begint bij 599 dollar en met glazen op recept ben je 799 dollar kwijt.