Perry Como, één van de succesvolste zangers uit de 20ste eeuw…

Wie herinnert zich uit de tijd van de grote crooners als Frank Sinatra, Dean Martin en Sammy Davis Jr. de ook zo populaire Amerikaanse zanger Perry Como nog?

In Nederland horen we weinig meer van zijn muziek in vergelijking met de andere grote helden van zijn tijd. En dat is best gek als je bedenkt dat van zijn platen meer dan 60 miljoen exemplaren zijn verkocht en hij daarom zeker in het rijtje van de meest populaire zangers uit zijn tijd hoort te staan.

Perry Como wie?

De familie Como, oorspronkelijk uit Italië, vestigden zich in Pennsylvania waarna Perry op 18 mei 1912 in Canonsburg werd geboren. En hoewel hij altijd al graag zong was zijn grootste wens eigenlijk om kapper te worden. Na het behalen van zijn middelbareschooldiploma opende hij een kapsalon. In 1933 trouwde hij met zijn jeugdliefde, Roselle Belline. Ze bleven elkaar altijd trouw tot zij in 1998 overleed.

Na een auditie bij de band van Freddy Carlone, sloot de jonge kapper zich begin jaren dertig aan bij deze band en even later bij die van Ted Weems. Samen met zijn vriend Russ Columbo ontdekte Perry Como zo de wereld van crooners.

 

 

In 1943 kwam de carrière van de kleine Italiaanse zanger, die Bing Crosby als zijn grote mentor zag, in een stroomversnelling. Zijn eerste opnames maakte hij voor RCA Victor en zijn eerste radioshow voor CBS.

Deze televisiecarrière van Como begon toen NBC besloot te experimenteren met de uitzending van zijn radioshow Chesterfield Supper Club op 24 december 1948. Er werden gewoon camera’s in de radiostudio neergezet en de radioshow werd op TV uitgezonden. Een principe dat vandaag de dag nog steeds erg relevant is.

Maar echt beroemd werd Como dankzij de Perry Como TV Show waarin hij vele sterren ontving zoals Nat King Cole, Henry Fonda, Dean Martin, Fats Domino… en vele andere.

Films

Naast zijn vele tv-shows en zijn vele specials (Perry Como op vakantie, in de lente, met Kerstmis …) verscheen Como ook op het witte doek. Hij werkte voor 20th Century Fox en Metro-Goldwyn – Mayer. Maar heel langdurig was dit avontuur niet omdat Como zich bepaald niet comfortabel voelde op het witte doek.

De altijd elegante en vervende golfspeler Perry Como stierf in zijn slaap op 12 mei 2001 in zijn huis in Florida, zes dagen voor zijn 89ste verjaardag. In het officiële RCA Records Billboard-monument werd zijn leven samengevat in de woorden: “50 jaar muziek en een goed geleefd leven. Een voorbeeld voor iedereen”.