De ANWB doet jaarlijks representatief onderzoek onder de Nederlandse bevolking naar de opkomst van de elektrische auto. Door de uitkomsten van dit onderzoek te koppelen aan de feiten en cijfers uit de markt komt in beeld hoe elektrisch rijden zich in Nederland ontwikkelt.
Het rijden met een elektrische auto blijkt op dit moment nog steeds voornamelijk geschikt voor de berijders van een leaseauto van de zaak. Particulieren zijn tot dusver dan ook nog niet over te halen tot de aanschaf van zo’n dure elektrische bolide met een zeer beperkte actieradius van soms maar maximaal 150 kilometer, waarna je soms 2 uur stil staat om weer volledig opgeladen verder te kunnen. Daarbij hebben niet veel consumenten een budget van boven de €. 15.000, dus dan kun je de aanschaf van zo’n kostbare elektrische (FCEV) auto wel vergeten.
Het private leasen van een auto zal in de toekomst misschien mogelijkheden bieden waardoor je voor een paar honderd euro per maand een nieuwe elektrische auto kunt rijden. Maar of dat nou financieel zo interessant is voor de consument… De brandstofkosten schelen ongeveer de helft maar voor de rest gaan we er financieel niet echt op voorruit.
Zo’n elektrische auto blijft gewoon een duur en onpraktisch alternatief voor onze fossiele brandstof auto waarmee we dingen kunnen doen zoals het makkelijk trekken van onze caravan en zorgeloos op vakantie gaan. Stop de stekker van je auto in zo’n pittoresk dorpje in de bergen van Noord Portugal in een stopcontact en je loopt de kans dat het dorp zonder stroom zit. Officiële oplaadpunten kun je daar ook vergeten, net als snelle service als je met pannen staat.
Deze nadelen worden vaak onderbelicht door fabrikanten en betrokken partijen die baat hebben bij de overgang naar elektrisch rijden. Maar ze bestaan voorlopig wel.
Daarbij is de moeilijkste vraag om te beantwoorden misschien wel of de elektrische auto nou eigenlijk echt wel zo schoon is. Er zijn heel veel factoren en variabelen die meespelen en een zwart-wit antwoord is niet te geven. Klimaatneutraal is een elektrische auto in ieder geval zeker niet. Er is zowel directe uitstoot van fijnstof als indirecte uitstoot van CO2 en NOx (stikstofoxiden). En ook de productie van een elektrische auto is bepaald niet schoon te noemen.
Wel blijkt uit diverse studies dat de elektrische auto over de gehele levensduur schoner is dan een brandstofauto.
Kortom, vaak worden de feiten mooier voorgespiegeld dan ze eigenlijk zijn en zal het nog wel even gaan duren voordat consumenten de overstap maken naar elektrisch rijden.